15 zajímavostí ze Zažít město jinak 2021

15 zajímavostí ze Zažít město jinak 2021

Sousedské slavnosti Zažít město jinak rozproudily 18. září život na víc než 130 místech po celé republice (celkem 163 lokalit i se slavnostmi v jiných termínech). Vybrali jsme pro vás několik zajímavostí z letošního ročníku, který byl v mnoha ohledech výjimečný.

1. 98 000 m2

Takové výměry dosahovaly zábory veřejných prostranství v Praze, aby ulice mohly alespoň na jeden den patřit mezilidským vztahům a zábavě místo autům. Pro představu je to 24 fotbalových hřišť. 

Kamenická ulice na Praze 7, foto: Kajetán Tvrdík

2. Nejoriginálnější zapojení místních: Výstup na Andělu 

Letos jsme v AutoMatu přišli se (staro)novinkou. Po letech jsme uspořádali vlastní lokalitu Zažít město jinak, ve středu 15. září pod názvem Výstup na Andělu. Trochu nehostinné prostory u metra jsme oživili celodenní sérií uměleckých performancí, které se dokonale mísily s výstupy místních figurek. Zažili jsme tak házení jahod po stánkaři, lehce pomotanou přednášku o renesančních židlích, manický tanec údajné historičky, dostali jsme pět kilo banánů, dva jogurty a spoustu (nevyžádaných) rad. V našem “pouličním obýváku” si dokonce asi na hodinku schrupnul kolemjdoucí, kterého vzbudil a k odchodu přiměl až starý mechanický budík (je vidět za kytičkou).  

Schrupnout si na Andělu? Proč ne? Foto: Anna Kociánová

3. Nejhlubší umělecký zážitek

Nejhlouběji pod zemský povrch jsme se dostali v rámci doprovodného programu a komentované divadelní procházky Vnitroměsto. Ta ohledávala prostory pražské Florence a návštěvníky zavedla až do běžně nepovšimnutých zákrut a útrob metra. Naše nadšení a nehraný zájem pak komentoval zdejší rezident slovy: “Taková blbost a vy jim to ještě žerete.”

Zažít metro jinak, foto: Pomezí

4. Nejhlasitější zvukové efekty

Ne, nebylo to několik hudebních stagí v rámci Zažít Americkou jinak, ale pokusy před Fyzikálním ústavem v Cukrovarnické ulici. V rámci vědecké show se tu vyrábělo raketové palivo a zapalovaly se bubliny z vodíku a kyslíku. 

I věda může být legrace, foto: Stanislav Jelen

5. Největší slejvák

Do předtermínových Zažít město jinak v Nučické ulici a v Krči zasáhl největší slejvák za poslední dobu. Organizátoři a organizátorky se ale nenechali rozhodit a v Krči většinu slavnosti přesunuli do Modrého pavilonu. Člověk sice trochu zmoknul, když na něj vyšla řada ve frontě na pivo, které se prodávalo mimo pavilon, ale kromě jedné elektrické zásuvky nikdo nepřišel k úhoně.

Pršíííí, foto: Iva Linhartová

6. Nejvyšší návštěvnost k velikosti města

V jihomoravském Blansku jsou všichni sousedi. Alespoň tak to vypadá podle návštěvnosti tamních sousedských slavností. Tam se do dění kolem 70 stanovišť zapojily neuvěřitelné 4 tisícovky obyvatel, tedy pětina města. 

7. Výjimečný styl

Své sousedy už jsme možná někdy viděli v županu, v teplákách nebo třeba montérkách. Slavnosti Zažít město jsou ale příležitostí, kdy můžete vytáhnout speciální “hodobóžový” oděv – v případě akce kolem Strahovského stadionu laděný do sportovna. No, uznejte, že to části organizačního týmu výjimečně sluší!  

Na Strahově vědí, že ve zdravém těle zdravý duch, foto: Jan Hromádko

8. Vysoko hrající houslista

V tomto případě nemáme na mysli nejvyšší tóny houslí, ale celkové umístění Radka Blahuše & RB:BOYS před okny a v oknech Galerie Fasáda u Smetanova nábřeží. Ti tak kromě hudby nabídli divákům vskutku originální zážitek. 

Tahle muzika má vejšku, foto: Fabiana Mertová

9. Další výškové rekordy

A výšky neopustíme ani v dalším bodě. Díky akci Zažít město jinak se místním zpřístupnily také tři neobyčejné vyhlídky na Prahu. Na tu první musí člověk vyjet 20 pater, aby se ocitl na střeše paneláku Arnika na Zahradním Městě. Ve druhém případě si zájemci prohlédli své město ze střechy modřanského Prioru. V centru metropole si pak mohli na střeše domu Ve Smečkách poslechnout dokonce koncert. 

Výhled ze střechy Ve Smečkách, foto: David Stejskal

10. Nejzábavnější autobus

MHD máme u nás ve spolku AutoMat velmi rádi, ale kdyby po městech jezdily takové autobusy, jako během Zažít město jinak v Kunraticích, tak by to byla ještě větší zábava. Dřevěné vozidlo, kde jste si mohli dát třeba nakládaný hermelín nebo utopence, vyhrává první cenu mezi sousedskoslavnostními dopravními prostředky.

Autobus jinak, foto: Kunratice žijou

11. Tři dívky na jednom kole 

Jak jezdit na kole? Navíc ve třech? To učila naše kolegyně Zuzana účastníky a účastnice naší “Potulné cykloporadny”. Zuzana s kolegou Vráťou objeli několik lokalit Zažít město jinak a kudy jezdili, tudy radili. A kromě toho povozili spoustu dětí a snad i budoucích cyklistů a cyklistek. 

Kudy jezdí, tudy radí: Automatí cykloporadna, foto: David Stejskal

12. Ve víc lidech se to lépe táhne – a maluje

Chtěli byste namalovat velké plátno, ale už vás bolí ruce? Zkuste to s kamarády. Jako třeba na Zažít město jinak v Přerově. Důležité je ovšem shodnout se na stylu, aby v budoucnosti neměli historici umění zamotanou hlavu. 

Megamalba

13. Nejvíc cyklokapela 

Cyklostezka, cykloservis, cyklobus. Všechny tyhle výrazy dobře známe. Ale cyklokapela? Tu jste mohli vidět na Malostranském náměstí a na Kampě. Někdo má prostě kola tak rád, že se jich nevzdá ani během muzicírování.

Cyklokapela, to je paráda, foto: Fabiana Mertová

14. Nejvíc sousedských žížal

O cenu pro největší koncentraci žížal na letošním ročníku Zažít město jinak může určitě soutěžit lokalita v Šimáčkově ulici. Tam se uskutečnil workshop o vermikompostování, během kterého jste se mohli dozvědět např. jak donutit žížaly, aby vám vyráběly nejcennější hnojivo, jestli můžete mít vermikompostér třeba i v ložnici nebo jak dlouho bude trvat, než získáte litr žížalího čaje. A co to vlastně je – ten žížalí čaj?

Kompostování do města patří, foto: Kristýna Černá

15. Středověk neskončil

Nouzová kolonie Na Slatinách se sice nachází na trochu odlehlém místě Prahy 10, ale že by se tam stále žilo jako ve středověku? No, podle fotografie Báry Doleželové to skoro tak vypadá. Stylový den (a noc) pak zakončilo promítání Noci na Karlštejně.

Pozdrav pánbůh, pocestní

Celé slavnosti Zažít město jinak by se nemohly odehrát bez aktivních organizátorů, účinkujících, návštěvníků, ale také našich podporovatelů. Jestli se vám akce líbila a chcete pomoci nejen konání dalšího ročníku, ale i posilování místních komunit, tak se staňte duší svého města. Je to jednoduché. Vyberte si výši daru a podpořte Zažít město jinak.