Spolek jsem dostala jako dárek k Vánocům, říká organizátorka Zažít město jinak v ulici Na Nivách

Spolek jsem dostala jako dárek k Vánocům, říká organizátorka Zažít město jinak v ulici Na Nivách

Loni organizovala sousedské slavnosti na vlastní pěst, letos už s novým spolkem NaNiváci. Po úspěchu prvního ročníku Zažít město jinak v ulici Na Nivách si Jana Kašparová nejvíc přála založit spolek. Její manžel byl skeptický a od myšlenky ji odrazoval, ale „sousedění“ ho i navzdory nebo možná „díky“ covidu překvapivě chytlo. Aby mohl spolek tajně založit, musel se stát předsedou. „NaNiváky“ pak daroval Janě jako překvapení k Vánocům. Spolek dnes funguje, pilně chystá další ročník sousedských slavností a Janin manžel je stále předsedou. Jak se to celé seběhlo?

Po kolikáté se letos pouštíte do organizace sousedských slavností?

Letos to bude podruhé. Loňská premiéra totiž předčila naše očekávání. Od začátku jsme měli obavy, jaké reakce vyvolá omezení provozu v naší ulici, byť na jediný den. Nedostala se k nám ale jediná negativní reakce. Lidé byli buď skokojení nebo neříkali nic. V to jsem ani nedoufala a mile mě to překvapilo.

Co vás vlastně přivedlo k myšlence se do toho pustit?

Asi covid. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré. My jsme se Zažít město jinak v posledních letech hojně účastnili jako návštěvníci v jiných lokalitách a akce se nám moc líbila. S myšlenkou, že se sama pustím do organizace, jsem koketovala dlouho, ale nikdy jsem nenašla dost odvahy. Pak se mi na Facebooku objevila výzva: Přidejte se k nám. To bylo v době těch hrozných lockdownů, kdy jsme seděli doma. Tak jsem si teda řekla, že do toho půjdu.

Takže jste se přihlásila jako organizátorka a už to jelo?

Já jsem zvyklá i ve své práci organizovat různé věci a spolupráce s AutoMatem byla skvělá. Neustále jste mi poskytovali instrukce, co je třeba kdy udělat. Připravili jste mi všechny papíry a hlídali, abych na něco nezapomněla. To bylo skvělé.

Práce se dřevem nebude Na Nivách chybět ani letos

Pořádáte tedy různé akce v průběhu roku?

Zatím jsme vlastně pořád v počátcích, ale náš první ročník Zažít město jinak byla spíše akce nás dvou – mě a manžela – a občas se zapojil někdo další. Úspěch celé akce ale zažehl jiskřičku a my jsme se začali hodně přátelit s lidmi, kteří se „nabalovali“ na vznikající komunitu. Pomohlo nám to překonat i horší období během covidu. To pro nás byl příjemný kontakt, už jen to, že vám někdo mává přes ulici z okna. Pak jsme začali pořádat různé drobné akce, například halloweenské dýně. Každý sám doma, abychom neporušovali opatření. Pak jsme si je umístili na místo, na které jsme všichni viděli z oken, a ony nám tam každý večer svítily. Pak jsme společně zdobili stromeček…

Takže jste vlastně stvořili komunitu…

My jsme s mužem spíš městské typy a dlouho jsme přemýšleli, jestli se nepřestěhujeme někam blíž do centra. A tehdy jsem si poprvé po patnácti letech, co tady žiju, řekla, že vlastně nechci. Že kdyby mi spadl do klína ten můj vysněný byt na Vinohradech, tak bych ho už asi nechtěla. Protože jsme tady vytvořili něco, co by se nám jinde možná nepodařilo.

Chystáte letos nějakou novinku? Nebo bude program stejný jako loni?

Letos to bude hodně o hudbě a divadlu. Využijeme všechno, co kdo u nás v ulici umí. Je tu nahrávací studio, které sem dotáhne hodně spřátelených hudebníků. Bydlí tu divadelnice, takže bude i dětské divadlo. Minulý rok se nám podařilo sázení lip a letos jsme si vymysleli, že bychom rádi rekonstruovali místní zpustošené dětské hřiště. Letošní téma si osobně vykládám jako návod na to, jak si město upravit k obrazu svému. Domluvili jsme se s mateřskou a základní školou, že to téma zpracují s dětmi a na akci jejich výtvory vystavíme. Budeme mít také vytištěnou mapu naší lokality a takový workshop, kde si ji všichni budou moci postavit ze dřeva nebo z papíru. A pak chceme dělat takovou jakoby „keškovanou“ po blízkém okolí.

Ani o živou hudbu nebude nouze

Jak to bude probíhat?

Ne každý chce strávit odpoledne na jednom místě. Někdo si přijde dát jedno pivo a pak se chce třeba projít. A tak bude moci hledat kešky, které ho provedou po místech, která možná nezná. Památníček, umělecké dílo zarostlé v křoví… To připravuje jeden z našich sousedů a už mi posílal tipy na místa, která by tam mohla být. Některá z nich jsem ani já neznala. Vnímám to jako výzvu k tomu, aby lidé poznali své okolí a zamysleli se nad tím, co by tam třeba mohlo být jinak.

A to, co vzejde z mapy, budete potom např. konzultovat se zastupiteli?

To jste nás trochu předběhla, tak daleko jsme ještě nedohlédli. Ale asi ano. To bude můj úkol na podzim a zimu. Zatím se upínáme k září. Ale vyzkoušeli jsme si, že kde je vůle, tam je i cesta. Naše loňská akce s lípami je toho důkazem.

Půjdete se v rámci slavností podívat i do jiných lokalit?

Půjdeme se podívat do lokalit, které pořádají své slavnosti v jiných termínech. V rámci třetí zářijové soboty to bohužel nebude možné. My jsme tradičně chodili do Nuslí, ale pak je tu Krč, se kterou se termínově nekryjeme.

Na Nivách to žije celý rok

Kdybyste se do toho nepustili vy, myslíte, že by vaše lokalita neožila?

V jednu chvíli jsem si připadala jako sama proti všem, i můj muž byl hodně skeptický. Ale jakmile se to podařilo, tak se všechno obrátilo. Podle mě stačí jeden člověk, který ten oheň zažehne. Rozhodně jsem to nemusela být já. Mohl to být kdokoliv jiný. Můj muž měl hlavně obavy z toho vyparkování aut, protože my jsme taková oblíbená parkovací oblast u metra pro lidi, kteří pak dál pokračují do práce. Takže téma parkování je tady taková třecí plocha. A my chceme najednou dělat akci, která je postavená na tom, že se tu jeden den parkovat nebude. Letos plánujeme nezavřít jen půlku náměstíčka, ale celé. Tak se uvidí.

A jak to s vyparkováním dopadlo? Zbylo vám tu nějaké auto?

Jedno. A dokonce jsme zjistili, čí je. Byla tu městská policie a řešili jsme, jestli se má odtáhnout. Nakonec jsem zavelela, že ne, že to nestojí za to, dělat někomu takhle zle. Tak jsme asfalt kolem auta oblepili páskou, něco jsme tam nakreslili a prostě tam zůstalo. Programu to nevadilo.

Vzkázala byste něco lidem, kteří o tom, že by se sami stali organizátory, uvažují?

Rozhodně bych jim vzkázala, ať do toho jdou, protože za ten dobrý pocit to rozhodně stojí. A moc chválím AutoMat, protože ten je tím vším provede úplně jak po másle.

Líbí se vám, jak se ulice našich měst a obcí proměňují v rámci sousedských slavností Zažít město jinak a chtěli byste naši činnost podpořit? Přidejte se do Klubu přátel AutoMatu a pomozte nám s dlouhodobým a systematickým oživováním veřejného prostoru.