Seznam lokalit zveřejníme začátkem července 2024. To bude příležitost pro všechny, kdo se chtějí připojit - nabídnout pomocnou ruku, hudební produkci, občerstvení nebo ukázku vaší tvorby nebo služby. Vyberte si lokalitu a kontaktujte přímo místního organizátora.

Zažít město jinak odhaluje potenciál míst, kterým jindy nevěnujeme pozornost, říká autor letošního vizuálu slavností

Zažít město jinak odhaluje potenciál míst, kterým jindy nevěnujeme pozornost, říká autor letošního vizuálu slavností

Hodíte letos sebe i svou ulici do gala? Vyrazíte na Zažít město jinak? Pak by vás mohlo zajímat, jak vznikala letošní vizuální podoba sousedských slavností a co plakáty a letáky vyjadřují. Proč je na nich zrovna to, co na nich je? A nad čím vším musí autor při jejich tvorbě přemýšlet a čím se nechává inspirovat? Vyzpovídali jsme Filipa Zatloukala, dvorního AutoMatího grafika a všestranného výtvarníka.

20. 7. 2023

Jak jsi uvažoval a postupoval při práci na letošním vizuálu?

Odpíchl jsem se od toho, že letos má Zažít město jinak 18. narozeniny a AutoMat 20. výročí fungování. Takže jsem věděl, že to chci ve vizuálu nějak reflektovat. Chtěl jsem, aby z něj čišela jakási výjimečnost. Napadlo mě tedy vytvořit komiksové panely, které zobrazují jednotlivé činnosti spojené s oslavami a proměnou veřejného prostoru. K oslavě a výjimečnosti by měly směřovat i svěží barvy.

Pracoval jsi i s mottem Ulice do gala?

Už na začátku bylo jasné, čím se bude vizuál zabývat, ročníkové motto vykrystalizovalo až postupně. Pomohlo mi s jednotlivými ilustracemi, které jsem umisťoval do těch komiksových obdélníčků. Někde je to trošku schované, ale jde třeba o kontrast interiérových prvků jako je diskokoule a venkovních ilustrací. Snažil jsem se trochu o uměleckou nadsázku a hravost, ve které si každý může hledat to své a skládat si ty jednotlivé prvky dohromady tak, jak se mu to hodí.

Každý organizátor či organizátorka si tedy může vyzobat ty ilustrace, které budou korespondovat s jeho lokalitou. Neměl jsi strach, že by z toho mohl vzniknout řekněme “kočkopes”?

Trochu mám strach vždycky. Ale zároveň, z toho, co jsem letos viděl, používají je velmi originálně, přesto to drží linku, jakou jsem si přál. Někdo pracuje s těmi panely, někdo použije jenom jeden obrázek, který doplní textem, nebo umístí text přímo do jednoho z panelů. Jsem rád, že je vizuál tak flexibilní a funguje za různých podmínek a v různých formátech.

Standardní plakát a varianta „na dopsání“

Letos jsi kompletní vizuální podobu sousedských slavností vytvářel už potřetí. Je to v čase snazší nebo naopak?

Jak v čem. Je to jednodušší, protože vím, co od toho organizátoři potřebují. Když jsem dělal svůj první vizuál s tématem Návod sestavení, pracoval jsem také s flexibilními prvky, ale netušil jsem kolik různých materiálů bude potřeba. Teď už vím, jak to organizátorům co nejvíce ulehčit. Mají předpřipravené materiály, které si mohou upravit v grafických programech zdarma, aniž by museli být grafiky. Těžší je to v tom, že se snažím být pořád originální a neopakovat se. Díky kreativním tématům se mi to, doufám, zatím daří.

Jak dlouho myslíš, že může jeden člověk vizuální podobu Zažít město jinak tvořit?

Je možné, že nastane čas, kdy už od toho radši půjdu pryč. Zatím jsem ale pořád plný kreativní energie a pořád mě to baví. To, že se snažím o originalitu, je vlastně nabíjející. Spíš by mě zajímalo, jak budou slavnosti za pět či deset let vypadat, jak se promění a kam bude směřovat AutoMat jako takový.

Jestli vůbec ještě budou sousedské slavnosti potřeba…

Právě. Téma komunity a její podpory je pro mě hrozně důležité. Sousedské slavnosti se pohybují od velkých akcí s rozpočtem až po amatérské úsilí jednotlivců. A mě se líbí, když i těm malým akcím můžeme nabídnout materiály, díky kterým veřejnost jasně pozná, o co vlastně jde. Že jde o Zažít město jinak. Vizuál musí samozřejmě reflektovat potřeby slavností a ne naopak. Že bychom měli krásnou grafiku, která ale nikomu k ničemu neposlouží.

Já o tobě ale vím, že máš i další projekty, ve kterých se můžeš umělecky maximálně využít. Kde se můžeme podívat na tvoji další tvorbu?

V tuto chvíli směřuje moje volná tvorba k autorskému komiksu Mezitah, který dělám s kamarádem Albertem Maršíkem. Tam mám úplnou výtvarnou svobodu, ve které hledám nové cesty. To se určitě odrazilo i v letošní grafice Zažít město jinak. Z užitých věcí dělám třeba etikety pro výběrovou kávu nebo ilustrace knížek.

Plakát v prvnímu dílu komiksu Mezitah: Jádro pudla

Když bychom zůstali u toho komiksu, v září vyjde druhý díl…

Po úspěšném vyprodání prvního dílu a takové malé evropské tour teď běží předprodej na druhý díl. Vyjde to v malém nakladatelství Centrala za příjemného redakčního dohledu a v předprodeji na mezitah.cz je k mání za nejlepší cenu a s odměnami.

Proč jsou podle tebe sousedské slavnosti Zažít město jinak důležité?

Na to, že je to jedna akce, tak plní spoustu rolí a má obrovský dosah. Jeden z hlavních cílů je proměna veřejného prostoru a nenásilná ukázka toho, jak mohou ulice vypadat. Když jsem kdysi začínal jako organizátor lokality, pomohlo mi to uvědomit si, co je to vlastně veřejný prostor a k čemu všemu může sloužit. Nejen k cestám z bodu A do bodu B, ale ke skutečnému užívání. Pomáhá to lidem uvědomit si potenciál míst, kterým málokdy věnujeme pozornost. Další důležitá věc je propojování sousedů i kulturních institucí a následné další fungování.

Máš nějakou oblíbenou lokalitu, kterou nikdy neopomeneš navštívit?

Já začnu obráceně, než se ptáš. Loni jsem zkusil navštívit co nejvíc lokalit s tím, že ale nebudu spěchat a všechny si užiju. Začal jsem trochu dál od centra a vyrazil směrem na Waltrovku a Farkáň, kde jsou slavnosti vyloženě sousedské, nejezdí tam tramvaje a neproudí spousty lidí. Pak jsem se vydal do centra a stavil se v Mostecké na komentované prohlídce a dostal se až na Vinohrady. Nakonec z toho bylo asi osm lokalit a moc jsem si to užil. Tradičně mě baví lokality na Praze 7, kde je blízko sebe více lokalit. Chodím od Strossmayeova náměstí až nahoru k Akademii, kde to mám velmi rád.

Více Filipovy práce najdete třeba na jeho Instagramu.