Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu

Ve světě, kde je rychlost často nejvyšší hodnotou, dokonce i pokud jde o cyklistiku, se v ulicích měst po celém světě odehrává tichá revoluce: vzestup slowbikingu, tedy cyklistiky, která není sportem, ale čistou radostí z pohybu. To, oč tu běží, je zážitek, nikoliv rychlost nebo výkon.

V životě byste nešli do posilovny a děsí vás cykloobchody přeplněné nejnovějšími a nejlepšími koly, kde se počítá každý gram a která stojí roční plat? Nevadí. I tak vás cyklistika může chytit za srdce. Honba za rychlostí a co největším počtem kilometrů totiž nemusí být a zdaleka není smyslem života každého, kdo jezdí na kole.

Slowbiking je zcela jiná disciplína daleko od adrenalinového světa závodní cyklistiky a prosté potěšení z pohybu svým vlastním tempem a spojení s ostatními cyklisty. Je to způsob, jak vrátit kolo zpátky k jeho původnímu účelu: dopravování se po městě i mimo něj.

Jde o radostnou aktivitu pro lidi všeho věku a schopností, nenáročné cvičení přátelské ke kloubům a skvělá příležitost nadýchat se čerstvého vzduchu a nasát vitamín D. A jako bonus funguje skvěle jako společenská aktivita. Nejen, že si můžete vyjet s přáteli nebo se po cestě seznámit s novými lidmi, je to také skvělá zábava.

Zde je jen několik důvodů, proč vám nevýkonnostní jízda na kole může změnit život:

Pohoda a pohodlí

Za rychlost se platí. Při slowbikingu jde hlavně o radost a požitek z jízdy. Pohodlné sedlo možná přidá vašemu kolu na hmotnosti, ale je zkrátka pohodlné. Stejně jako kolo s vyššími řídítky, na kterém můžete sedět rovně. Kašlete na aerodynamiku a nezatěžujte zbytečně ruce a záda.

Po městě ve svém vlastním tempu

Pokocháte se okolím

Když nezávodíte, máte příležitost vychutnat si své město z jiné perspektivy se všemi jeho zvuky, barvami a vůněmi. Pohodová projížďka vám spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři, což se rozhodně lamačům rekordů v lycře, natož řidičům aut, nestane. Díky absenci rychlosti se skutečně stanete součástí svého města, vyměnit si pár úsměvů s kolemjdoucími vám najednou začne připadat naprosto normální.

Odbouráte stress

Plynulý rytmus šlapání ve volném tempu má zklidňují účinky na naši mysl. Slowbiking poskytuje příležitost vypnout a nechat odplout stres z všedního dne, relaxovat a mentálně si odpočinout. Pozorování okolí také pomáhá mysli se zklidnit. „Jízda na kole je jednou z nejefektivnějších technik odbourání stresu a v mnoha případech se ukázala stejně či více efektivní než medikace,“ řekl magazínu Bike Radar Neil Shah ze Stress Management Society.

Zlepšíte si fyzičku

Ačkoliv se vám při slowbikingu srdce nerozbuší tak, jako při intenzivním aerobním cvičení, stejně svědčí kardiovaskulárnímu zdraví, svalům a vyšší pohyblivosti.

Na kole objevíte i místa, kam motorová vozidla nemohou

Prospějete životnímu prostředí

Zvolíte-li přepravu na lidský pohon namísto fosilních paliv, pomáháte snižovat emise a bojovat s klimatickou změnou. Cycling UK zdůrazňuje, že „cyklistika je jedna z věcí, kterými mohou jednotlivci snižovat svou uhlíkovou stopu a přináší významné benefity pro zdraví, ekonomiku a kvalitu ovzduší.“

Ušetříte

Slowbiking je perfektní způsob cestování po městě s nulovými náklady. Když investujete do spolehlivého kola, další náklady jsou naprosto minimální. Přihoďte nosič či košík a obstarejte cestou i nákupy. Váš oblíbený stánek se zeleninou může být vaše poslední zastávka na cestě domů.

Užijete si svobodu

Proplouvat ulicemi města na dvou kolech je osvobozující, netýkají se vás dopravní zácpy ani parkovací omezení. Slowbiking poskytuje prostor pro objevování nových cest vašim vlastním tempem, kdykoliv se vám zachce.

Ve světě, který více než cokoliv jiného oceňuje rychlost a efektivitu, je slowbiking dokonalým protijedem, pozvánka ke zvolnění a radosti z pohybu ulicemi lidským tempem. Nalákali jsme vás? Ať už jste začátečník nebo zkušený cyklista, není nic jednoduššího než to vyrazit vyzkoušet. Přijměte naši Květnovou výzvu Do práce na kole a zkuste to měsíc na vlastní pohon. Sestavte tým třeba s rodinou, kolegy či přáteli a zapojte se do soutěže o zajímavé ceny od našich partnerů. Tak, jako to každý rok dělá více než 25 000 lidí z celé republiky. Uvidíte, že vás to bude bavit.