Motto 19. ročníku Zažít město jinak zní „Zpomal“

Motto 19. ročníku Zažít město jinak zní „Zpomal“

Zastavit se v hektickém tempu běžného dne a popovídat si se sousedy, zpomalit ve spotřebě rychloobrátkového zboží nebo podpořit zklidňování dopravy zejména v okolí škol. Nejen k tomu vybízí téma „Zpomal“ 19. ročníku sousedských slavností Zažít město jinak, které pořádá spolek AutoMat spolu s místními.

Téměř 120 lokalit v Praze a další místa v 50 městech ožijí letos 21. září slavnostmi Zažít město jinak. Ty spojí kromě sousedského ducha také téma ročníku, které každoročně vyhlašuje pořádající spolek AutoMat. To mohou jednotlivé lokality podle své fantazie zapojit do svého programu. Loňské téma „Ulice do gala“ odkazovalo nejen ke kulatým 20. narozeninám AutoMatu a 18. narozeninám slavností, ale i k možnosti zkrášlit své okolí.

Děti ve městě

Téma Zpomal jsme vybrali především s ohledem na smysl slavností i na činnost AutoMatu. Třetí zářijová sobota se může stát dnem, kdy si můžete v klidu prohlédnout zdánlivě známé ulice, popovídat si s lidmi, které jindy míjíte ve spěchu u školy, cestou do práce nebo na nákup. Tematizujeme také potřebu přemýšlet o funkci a dopadech dopravy v našich městech. Je pro nás důležitější ustupovat stále rostoucímu provozu i parkování, nebo dát možnost dětem, aby se po městě mohly bezpečně pohybovat samy?“ uvažuje Bára Hradečná, hlavní koordinátorka Zažít město jinak. Zklidnění individuální automobilové dopravy má efekt i na kvalitu života seniorů ve městě.

Vyzkoušejte změnu

Právě sousedské slavnosti Zažít město jinak jsou možností vyzkoušet změnu, které může vyústit v trvalejší proměnu daného místa. V duchu taktického urbanismu, kdy se na určitou dobu testuje např. omezení provozu pomocí barev a nestavebních prvků a až poté podle zkušeností se přejde k trvalé transformaci. Testování se osvědčilo také u školních ulic, kdy městská část omezí nebo zakáže vjezd motorovým vozidlům v okolí školní budovy např. v časech, kdy děti přicházejí do školy nebo z ní odcházejí.

 

Zpomalení programu

Na programu Zažít město jinak se tak letos můžou objevit nejen aktivity směřující ke zklidnění dopravy, ale třeba i swap či bleší trh jako odmítnutí podpory odvětví fast fashion, které patří k největším znečišťovatelům planety. Prostor dostane také slow food nebo např. partyzánské zahradničení. „V Zažít město jinak už tradičně myslíme i na lidi s různým omezením, na seniory a na fakt, že život nemusí ubíhat zběsile kupředu. Rychlost není jediná kvalita. Na programu se tak určitě objeví i aktivity zaměřené na lidi, kterým den plyne jiným tempem,“ dodává Bára z AutoMatu.

Přidejte se letos k dobrovolným organizátorům či organizátorkám Zažít město jinak, přihlaste se pomocí registračního formuláře, a pomozte sami sobě i svému okolí zpomalit.

Přečtěte si víc k tématu na našem webu

Do školy na kole, pěšky a bezpečně. Co si můžeme vzít ze školních ulic celého světa?

Společenský klub proti lycře: Chvála slowbikingu

Zklidňování dopravy: Školní ulice v Praze