Práce s lidmi na spektru autismu vás nenásilně donutí Zpomalit. Proč letos navštívit Zažít město jinak v Praze Troji?

Práce s lidmi na spektru autismu vás nenásilně donutí Zpomalit. Proč letos navštívit Zažít město jinak v Praze Troji?

Nezisková organizace Za sklem, o. s. vznikla v roce 2011 ve Zlíně a od té doby se věnuje lidem s poruchami autistického spektra. I když se většina jejích poboček nachází na Moravě, v loňském roce otevřela své Centrum denních služeb také v Praze, v rezidenční zástavbě v Troji, kde působí společně se Sociálně aktivizační službou pro rodiny s dětmi na spektru autismu. Ten samý rok si zaměstnanci organizace vyzkoušeli, jaké je to Zažít město jinak. A letos se rovnou ujali role spoluorganizátora sousedských slavností. Proč by tato lokalita neměla ujít vaší pozornosti a proč tu tak rezonuje ročníkové téma Zpomal?

12/7/2024

„Cílem naší práce je připravit klienty na to, aby mohli fungovat v běžném životě tak jako všichni ostatní,” vysvětluje nám Jana Pernica-Horáčková, speciální pedagožka a vedoucí centra ve cvičném bytě, kde se mladí lidé na spektru učí základní péči o domácnost. “Snažíme se rodičům a pečujícím ulevit, jak jen je to možné, protože péče o dítě na spektru autismu je velmi náročná.” Věnují se tu ale i úplně malým dětem. A je vidět, že je to potřeba. Po roce a půl od otevření tu pečují o 47 klientů od 3 do 15 let, ale na individuální psychologické konzultace sem docházejí i starší. “Největší zájem je ale u rodičů předškolních dětí,” upřesňuje.

Své klienty v Za sklem připravují na běžný život

Loni se přidali, letos organizují

Mladší děti tu připravují k nástupu do MŠ, pro starší nabízejí celou řadu mimoškolních a volnočasových aktivit. “Běžné kroužky ani družiny pro děti na spektru autismu nejsou moc dostupné. Aktivity máme rozděleny tematicky, na hudebně pohybové, herní,  relaxační a stimulační, tvořivé a sportovní. Ale nabídku se snažíme přizpůsobovat aktuální situaci a požadavkům.” Jsou tu zkrátka velmi akční. A to je i důvod, proč se organizace Za sklem v nové lokalitě snažila aktivně zapojit do komunitního dění. „Oslovovali jsme školy a školky, byli jsme za panem starostou a také v ekoškolce Rozárka ekocentru Podhoubí. A odtud jsme se dozvěděli o akci Zažít město jinak v Troji,” vypráví Jana Pernica Horáčková. A jak se říká, slovo dalo slovo a Za sklem mělo na loňských slavnostech stánek a prezentovalo své aktivity. Letos pro velký úspěch přebírá organizátorskou štafetu. „Bylo to tak skvělé, že se nám ani nechtělo domů,” vzpomíná paní vedoucí.

Zážitkové programy tu nabízejí i školám a školkám

Jsou jiní, ale ne horší

Ve spolku Za sklem by se tak rádi přiblížili místním obyvatelům a obyvatelkám, zvou školy a školky na zážitkové programy a aktivity, a snaží se v rámci osvětových akcí veřejnosti i pedagogům problematiku autismu přibližovat. Zároveň chtějí bourat předsudky, které se s ním stále pojí. „A to se nám na Zažít město jinak dařilo výborně, dlouhé měsíce jsme slýchali pochvaly a pozitivní zpětnou vazbu,” říká Jana Pernica-Horáčková. A na co se letos můžete v Troji těšit? „Chystáme interaktivní workshopy a aktivity, máme simulátor autismu, což jsou 3D brýle, které vám přiblíží smyslové vnímání lidí na spektru autismu ve třech pro nás ostatní běžných situacích. Když třeba jdete do kavárny, nedovedete si představit, co vás tam může všechno rozrušit a jak na vás mohou působit některé zvuky nebo zrakové vjemy. Podle naší zpětné vazby je to velmi přínosné a měl by to vidět úplně každý.”

Součástí vybavení centra je i krásná keramická dílna

Stavte se na návsi

Letošní téma je centru Za sklem jako na míru dělané, protože lidé na spektru vás přirozeně „donutí” zpomalit. „Jak v tempu a srozumitelnosti řeči, tak v tempu pohybu, musíme se na naše klienty zkrátka naladit, zaměřit se na detaily, kterých bych jinak vůbec nevšímala,” popisuje Jana Pernica-Horáčková. Letos by na Zažít město jinak chtěli i přizvat některého z klientů, aby svět lidí na spektru návštěvníkům a návštěvnicím představil a přiblížil. „Sousedské slavnosti v Troji se odehrávají v podstatě na návsi a je to tu moc příjemné. Myslím, že se nám za jeden den podařilo zbourat spoustu bariér. Rozhodně bych pořadatelství nebo zapojení se do Zažít město jinak doporučila každé organizaci, které chce šířit jakoukoliv osvětu o své činnosti,” uzavírá paní vedoucí. Ta ale není na organizování slavnosti sama, pomáhá jí tým zhruba šesti dalších nadšenkyň a nadšenců a pomalu se rýsuje i další program. Přislíbenou mají jógu pro rodiče s dětmi, orientační běh pro děti, živou hudbu, divadélko, dobré jídlo a pití a také překvapení.

Prostory vilky, ve které centrum sídlí, jsou velmi pečlivě udržované

Dozvědět se, co si lidé myslí

Simulátor autismu byl v rámci loňských slavností největším zážitkem i pro pana místostarostu MČ Praha-Troja Tomáše Drdáckého. Ten byl aktivním občanem a členem spolku Troja Trojou organizujícího různé akce ještě předtím, než se v roce 2006 stal zastupitelem. „Zažít město jinak v Troji jsme poprvé organizovali v roce 2011. Tehdy jsme bojovali proti nápadu udělat v Troji obchvat do Zoologické zahrady. Nechtěli jsme, aby se doprava rozlila i do relativně klidných míst a téma alternativního využívání veřejného prostoru nám bylo blízké.” Podle něj jde o dobrou neformální příležitost dozvědět se, co si lidé myslí a podporovat občanskou společnost.

I místní infosystém je přizpůsobený potřebám klientů

Zpomalit dopravu v Troji

V Troji se ale živé komunitní dění pod hlavičkou městské části projevuje celý rok. „Děláme soutěž v pečení, otevírání studánek, trojské vinobraní, koncerty…, ale není dobré, když se vše organizuje ze shora. Takže podporujeme všechny aktivity občanů a komunit, jak jen můžeme,” vysvětluje Drdácký. Téma Zpomal vnímá také velmi pozitivně a za své si ho bere také kvůli problémům, které má Troja s tranzitní dopravou. Těsně před prázdninami došlo v Trojské ulici k velmi vážné dopravní nehodě. „Motorka srazila na přechodu pro chodce studentku gymnázia, která je v bezvědomí s vážnými úrazy v nemocnici. Trojská ulice často vypadá jako závodní dráha a řidiči nedodržují pravidla. Zklidnění Troje, která je spíše vnímaná jako celopražská rekreační oblast, je tak pro nás velmi aktuální téma.”

Bourání předsudků o lidech na spektru je jedním z úkolů centra

Veřejný prostor není jen doprava

Kvůli přebujelé automobilové dopravě v oblasti nabírají zpoždění také autobusy MHD, které tu trčí v zácpách. Trojská samospráva už od roku 2007 bojuje za umístění semaforu nad serpentýnou, který by množství aut alespoň trochu reguloval a děti se v ranní špičce dostaly včas do školy. Po nešťastné dopravní nehodě občané sepisují petici, ke které se můžete připojit i vy. „Množství aut a téma Zpomal je ale rozhodně celopražské téma a vážný problém. Snažíme se kultivovat veřejný prostor tak, aby nesloužil jen dopravě a nepřistupovali jsme k němu jenom z pohledu dopravních inženýrů,” pokračuje Drdácký.

Zažít město jinak je pro něj příležitost pro to, aby si lidé užili atmosféru, poznali se navzájem a pobyli spolu na hezkém místě. „A třeba se i domluvili a využili trojských grantů, které městská část uděluje od roku 2008 v širokém spektru oblastí. A nemusíte být ani spolek, abyste získali příspěvek na vaši občanskou aktivitu.” Zájem obyvatel o dění v jejich sousedství považuje místostarosta za předpoklad jakýchkoliv snah o vylepšování čtvrti, kterou zastupuje.

Líbí se vám, co v AutoMatu děláme? Podpořte naši práci a nakrmte AutoMat jakoukoliv částkou. Děkujeme.