Autismus není na lidech vidět, náš velký problém je zvukové znečištění i ostrá světla, říká klient centra Za sklem

Autismus není na lidech vidět, náš velký problém je zvukové znečištění i ostrá světla, říká klient centra Za sklem

Jan Rosenbaum je osmadvacetiletý muž s Aspergerovým syndromem. Od roku 2023 navštěvuje službu sociální rehabilitace organizace Za sklem, jejíž trojské Centrum denních služeb pořádá ve spolupráci s AutoMatem slavnosti Zažít město jinak. Jan tu trénuje především pochopení sociálních situací a komunikační dovednosti. V současnosti pracuje na částečný úvazek jako osobní asistent lidí s mentálním postižením. Zeptali jsme se ho na potíže, kterým ve veřejném prostoru čelí, a proč je důležité, že se návštěvníci sousedských slavností mohou o autismu dozvědět více.

29/7/2024

Co pro vás při běžném pohybu po městě představuje největší problém? Jak se s ním vypořádáváte?

Vyjmenuju rovnou tři, neboť spolu úzce souvisí. První je, že kvůli vyhlášce nemohu obdržet řidičský průkaz, a tudíž se musím spoléhat převážně na MHD. Druhý problém je citlivost na světla a zejména na zvuky, protože s autismem bývá spojená snížená schopnost selektovat vjemy z okolí. Moc vysoké zvuky, jako je třeba skřípot brzd, u mě vyvolávají pocit nejlépe popsatelný jako fyzickou bolest. Zvuk několika konverzací najednou je, jako bych byl mentálně rvaný několika různými směry zároveň. S tímto problémem se mohu vypořádávat tak, že si zacpu uši, nebo když se mi povede něčím již preventivně upoutat pozornost. Třetí problém z autismu nevychází – jde o mou výšku, která způsobuje, že se mi do mnoha sedadel nevejdou nohy.

Máte nějaké tipy, jak by se k vám měli lidé chovat třeba v MHD nebo v obchodě?

Myslím, že v tomto případě bohatě stačí běžné společenské zásady. Také myslím, že i kdybych zde něčím apeloval na běžného člověka, tak ten typ čtenáře, který si to přečte, zapamatuje a bude se tím řídit, není někdo, kdo by v takových situacích běžně působil problémy.

Na čem by podle vás mohla Praha zapracovat, aby byla přátelštější ke všem svým obyvatelům – z vašeho pohledu k obyvatelům s poruchou autistického spektra?

Určitě bych byl rád, kdyby se podařilo omezit zvukové znečištění. Vlastně bych byl rád, kdyby se podařilo omezit veškeré znečištění a vandalismus – my autisté míváme rádi čistotu a řád. Také jsou pro lidi se zvýšenou citlivostí na světlo nepříjemné LED žárovky, které se začaly objevovat i na vozidlech MHD. Dále by jistě pomohlo více zeleně, jelikož má celkově na lidi pozitivní vliv. Ještě bych byl rád za větší ohleduplnost k životnímu prostředí při různých rozhodnutích města.

Heslo na obrázku je základním předpokladem práce Za Sklem, o. s.

Co máte na Praze rád?

Líbí se mi památky a historie a to, že je tu spousta věcí relativně blízko.

Jak vám pomáhá organizace Za sklem?

Pomohli mi najít práci, ve které jsem docela spokojený. Nyní pracujeme na sociální rehabilitaci.

Slavnosti Zažít město jinak umožňují sousedům, aby se potkali a seznámili, a také veřejnosti zjistit víc o organizacích, které v okolí působí. Jak to máte vy? Uvítáte možnost, aby se spoluobčané seznámili s problémy, které jejich spoluobčané řeší a tím zjistili, jak jim mohou pomoci či usnadnit život?

Se sousedy se moc nepotkávám a o autismu nemluvím, pokud na to nepřijde řeč. Společenské akce tohoto typu budou nejspíš nejlepší způsob, jak o takových problémech mluvit, neboť ti, které to zajímá, si mohou zjistit další informace, zatímco těm, které to nezajímá, vnutíme trochu informací, než se rozprchnou.

Jaké sdělení byste chtěl směrem k veřejnosti dostat?

Asi je důležité si uvědomit, že autismus není na lidech vidět. Když se tedy někdo chová divně, je důležité mít na mysli, že každý má své problémy a třeba má nějaký důvod se tak chovat, ač mnoha lidem přijde příčina banální. Také bych rád podotknul, že některým lidem vadí slovo handicap či znevýhodnění. PAS (Porucha Autistického Spektra) je moc strašidelné. Říkat, že je někdo na spektru nebo že má autismus, vyvolává pocit fyzičnosti autismu. Označení autista, které většina autistů preferuje, je údajně dehumanizující, a tak nezbývá žádné správné označení.

Děkujeme za rozhovor a na viděnou třeba na Zažít město jinak na Povltavské v Troji, které organizace Za sklem pořádá. Na programu mj. i bude  simulátor autismu nebo možnost osobně si popovídat s klienty centra o tom, jaké je to žít „na spektru”. Dále jsou v plánu  hry a dílny pro děti, jóga pro rodiče a děti, orientační běh a divadélko, hudební produkce v průběhu celého odpoledne, stánky s občerstvením a zážitkové aktivity na téma Zpomal.

Dále ke čtení: Práce s lidmi na spektru autismu vás nenásilně donutí Zpomalit. Proč letos navštívit Zažít město jinak v Praze Troji?

Líbí se vám, co v AutoMatu děláme? Podpořte nás a nakrmte Automat jakoukoliv částkou. Děkujeme.