Seznam lokalit zveřejníme začátkem července 2024. To bude příležitost pro všechny, kdo se chtějí připojit - nabídnout pomocnou ruku, hudební produkci, občerstvení nebo ukázku vaší tvorby nebo služby. Vyberte si lokalitu a kontaktujte přímo místního organizátora.

Tomáš Fridrich: Akce Zažít město jinak je důležitým příspěvkem do diskuze o veřejném prostoru

Tomáš Fridrich: Akce Zažít město jinak je důležitým příspěvkem do diskuze o veřejném prostoru

Sousedské slavnosti Zažít město jinak obohatila letos nová krev v podobě vedoucího projektu Tomáše Fridricha. Ten přichází v době, kdy je organizace jakékoli společenské akce mimořádnou výzvou. Jak se k ní staví? Co je podle něj největším benefitem akce, která každý rok vytáhne lidi ve městech do ulic? A proč jde o mnohem víc než jen jeden mejdan ročně? 

Co tě nalákalo, aby ses stal vedoucím projektu Zažít město jinak? 

V současné situaci se mi nejvíc líbilo, že to je akce, která se nedá přesunout do online. Buď se konat bude, nebo ne. Nic mezi tím není možné. Což mi vlastně připadá jako luxus, protože spousty dalších, nejen kulturních akcí, se do online přesunula. Je sice skvělé, že je to vůbec možné, ale osobně považuji osobní kontakt nejen u společenských akcí za nenahraditelný. Řekl bych, že za poslední rok máme všichni “onlinu” už plné zuby.

A odkud jsi k nám vlastně přišel?

Před covidem jsem pracoval v Plzni v DEPO2015 jako programový ředitel a ještě předtím v Goethe-Institutu jako dramaturg a produkční.

Jaká je tvoje současná role a náplň práce? 

Teď hlavně musím pobrat to obrovské množství informací od lidí, kteří už na Zažít město jinak pracovali. A pak koordinovat všechny aktivity, které jsou nutné k tomu, aby se celá akce uskutečnila. Hlídat, aby se všechna malá i velká kolečka točila tak, jak mají. Aby se v září v desítkách měst a na více než 80 místech po Praze mohli sejít místní, sousedi i návštěvníci odjinud. 

Část týmu AutoMatu, Tomáš v čepici v popředí

Jaká je podle tebe šance, že to vyjde? 

Já myslím, že to vyjde. Samozřejmě existuje X proměnných, které do toho mohou vstoupit. Ale vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí, to vidím nadějně. Probíhá očkování a čeká nás léto, kdy jsou obecně lidé méně nemocní… 

Co je na Zažít město jinak to nejlepší? Proč má smysl ho organizovat?

Nejlepší je to, že se potkávají lidé, kteří žijí vedle sebe. Mohou se seznámit, navázat spolupráci a proměňovat místa, kde bydlí. A to nejen v rámci Zažít město jinak, ale po celý zbytek roku. Většina organizátorů se zlepšování míst, kde žijí, věnuje trvale. Slavnosti jsou zároveň důležitým příspěvkem do diskuze o tom, co by se s veřejným prostorem mělo a mohlo dělat. 

Máš nějaké svoje vlastní ambice, které bys chtěl v rámci slavností realizovat? Něco změnit?

Nějaké nápady v rámci příprav samozřejmě přicházejí. Tuhle otázku už jsem dostal v rámci výběrového řízení a odpověděl jsem na ní tak, že největší letošní výzvou bude Zažít město jinak v rámci covidu vůbec uskutečnit. Kalendář je neúprosný a čas běží. Každá nová věc v tuto chvíli ty přípravy zdrží, a to si nemůžeme dovolit. Takže svoje nápady zatím diskutuji se členy týmu, ale rozhodně nejde o nic zásadního, co by se mělo promítnout do letošního ročníku. Já jsem nastoupil ve chvíli, kdy už byly přípravy na ročník 2021 v plném proudu, takže o nějakých větších inovacích je za mě možné přemýšlet od následujícího roku. 

Předpokládám, že jsi v minulosti už město jinak zažil…

Ano. Bydlím u náměstí Míru, takže jsem zažil největší boom Krymské, který se Zažít město jinak určitě souvisí. Skvělá akce, jen na mě postupem času začala být trochu moc velká. Pak je tu Americká, což je asi nejznámější lokalita v Praze, kterou jsem taky navštěvoval. Ale teď jsem byl dva roky v Plzni a na pražské akce nebylo tolik času. Nicméně je skvělé, že Zažít město jinak je víc než festival, že se díky němu mění charakter míst i poté, co akce skončí. Večírek s kámošema je fajn, ale ten přesah je důležitá nadstavba. 

Zažít město jinak v Letohradské ulici, foto: Kristýna Černá

Z toho usuzuju, že je pro tebe důležité nenechávat to, jak bude veřejný prostor vypadat, jen na oficiálních místech…

Určitě. Lidé by měli mít možnost zasahovat do prostoru, ve kterém žijí. Pokud je to nezajímá, tak jsou víceméně jen ve vleku událostí. Mohou maximálně protestovat proti něčemu, co už vzniklo a co se jim nelíbí. A to už je často pozdě a těžko se to mění. Připadá mi také, že to pořád dělá dost málo lidí, že je pořád co zlepšovat. Zažít město jinak pomáhá lidi aktivizovat. Především v těch malých lokalitách, kde se opravdu potkávají především místní, to může mít velký vliv. 

Pražské lokality se mohou registrovat do konce května, mimopražské mají ještě měsíc navíc. Jaký je zatím zájem? 

Je podobný jako minulý rok, kdy už jsme byli v covidu. Koordinátorky, které to sledují, nijak nebijí na poplach, že by bylo málo přihlášených. Všechno běží podle plánu. Zatím máme zhruba 40 lokalit v Praze a 20–25 měst. Podle toho, co jsem pochopil, se dá očekávat, že ke konci registrace zájem spíš poroste. Organizátoři se ale musí nejdřív domluvit, co vlastně chtějí dělat. To jim chvilku trvá a až proběhne rozhodovací kolečko, tak se registrují. 

Zažít město jinak na Nuselských schodech

A když se domluví a registrují, s čím jím potom pomůže AutoMat?

Pomůžeme jím tím, že celou akci zastřešíme a pomáháme jim s komunikací. Připravíme jednotnou grafiku, tištěné i digitální materiály pro celé Zažít město jinak a pro konkrétní lokality. Nemusí se tedy starat o zařizování tiskárny apod. Důležitější ale je, že jim pomůžeme s komunikací s městskou částí, Technickou správou komunikací a se zábory veřejného prostoru a s uzavírkami. Jelikož jde o akci ve veřejném prostoru. To je docela dlouhý a složitý proces, ke kterému je potřeba určité know-how. Konzultujeme s nimi i podobu jejich akce, aby byla proveditelná a aby ji všechny dotčené úřady schválily. 

Můžeš mi dát nějaký příklad?

Třeba když si vymyslí, že zavřou hlavní ulici, po které jezdí tramvaj, tak jim vysvětlíme, že je to moc komplikované a že to nejde. Nezasahujeme jim do programu, ale nasměrujeme je k tomu, aby své záměry mohli uskutečnit bez větších zádrhelů. S tím souvisí i myšlenka, že když si v průběhu roku budou chtít zorganizovat něco sami, už mají v ruce záborový manuál, podle kterého mohou postupovat. 

 

Zažít město jinak v Klimentské, foto: Fabiana Mertová

No a dokázal by sis představit, že by se Zažít město jinak konalo i víckrát než jednou za rok? 

Já si dokážu představit spoustu věcí, ale když se na to podívám realisticky, tak spíš ne. Organizace Zažít město jinak sice nestojí žádné astronomické sumy, ale myslím si, že peněz z grantů bude obecně spíš ubývat. Peníze do kultury asi pršet nebudou, i když bych si to samozřejmě přál. Samotným lokalitám ale nikdo nebrání v tom, aby si cokoliv organizovaly samy, což je vlastně cílem celé akce. My jim poskytneme návod, jak na to. A nejde jenom o slavnosti na ulici. 

O co ještě? 

O to, že se naučí komunikovat s úřady třeba i o méně příjemných věcech, které jejich sousedství ovlivňují mnohem víc. Třeba když se staví parkoviště na místě, kde to občanům nevyhovuje. Když se nikdo neozve, tak se prostě postaví. Ve chvíli, kdy do toho procesu občané aktivně vstoupí, tak to mohou ještě zastavit a místo parkoviště mít třeba dětské hřiště. Všechno má nějakou posloupnost a když se promešká ten správný moment, tak už to změnit nejde, nebo jen velmi obtížně. Chceme tedy lidi motivovat, aby sledovali, co se kolem nich děje. Protože oni tam koneckonců bydlí a měli by být slyšet.

Líbí se vám, jak se ulice našich měst proměňují v rámci sousedských slavností Zažít město jinak a chtěli byste naši činnost podpořit? Připojte se k našemu Klubu přátel a pomozte nám s dlouhodobým a systematickým oživováním veřejného prostoru.