Seznam lokalit zveřejníme začátkem července 2024. To bude příležitost pro všechny, kdo se chtějí připojit - nabídnout pomocnou ruku, hudební produkci, občerstvení nebo ukázku vaší tvorby nebo služby. Vyberte si lokalitu a kontaktujte přímo místního organizátora.

Zažít evropská města jinak. Kdy, kde a jak?

Zažít evropská města jinak. Kdy, kde a jak?

Evropa, to je celá řada států, kultur, jazyků i tradic. Starých i poměrně mladých. Pokud jste vyhladovělí po cestování, pouliční slavnosti jsou skvělou příležitostí, jak se ponořit do lokálních geniů loci a seznámit se s místními a (nejen) jejich kuchyní. Legendární londýnský Notting Hill Carneval se letos už podruhé kvůli covidu nekoná, spousty událostí menšího rozsahu ale ano. Kam se vrtnout dřív, než 18. září zažijete jinak svoje vlastní město? Vybrali jsme pro vás několik zajímavých událostí v oblíbených prázdninových lokalitách.

K výzdobě ulic se často používají recyklované materiály

Fiesta Major de Grácia, Barcelona, Španělsko

Každý rok na celý týden od 15. do 21. srpna se ulice čtvrti Grácia v katalánské metropoli promění v jeden velký karneval, který vám nesmí, pokud budete tou dobou v Barceloně, uniknout. Jednotlivá sousedství během něho soutěží o nejlépe dekorovanou (často recyklovaným materiálem) ulici a soutěž berou velmi vážně, takže laťka je vysoko. Tématem výzdoby se může stát naprosto cokoliv od podmořského života až po řeckořímský zápas. Doprovodný program čítá 600 událostí ve více než 20 ulicích a náměstích zahrnuje umění, jídlo i zábavu a najdete ho (v katalánštině) zde.

Na festivalu Buskers vás čekají vystoupení originálních performerů.

Na festivalu Buskers vás čekají vystoupení originálních performerů

Buskers Festival, Ferrara, Itálie

Festival, který se koná mezi 19. a 28. srpnem je sice lokální, ale každoročně přiláká 800 000 návštěvníků a jedná se o nejdůležitější italskou událost, pokud jde o hudbu, street art a pouliční umění. Očekávejte nezvyklé hudební nástroje a originální kostýmy v okolí Massari Parku, na zhruba čtyřech hektarech v zeleni srdce tohoto malebného severoitalského města. Koncerty a performace začínají v 21 hodin, od 19 hodin si můžete dát s umělci třeba drink. Každý den je na programu 12 koncertů a najdete ho tady.

Hlavní atrakce oslav svátku svatého Ludvíka

Fête de la Saint-Louis, Sète, Francie

Jihofrancouzské přístavní městečko kousek od Montpellier slaví svátek svatého Ludvíka už od roku 1666. A ani letos tomu nebude jinak. Místní Benátky se od pátku 20. do středy 25. srpna promění v sérii průvodů, pop-up barů, stánků s jídlem, pouličních představení a koncertů. Absolutním vrcholem jsou ale pro místní souboje na vodě, při kterých se dva muži na přídích veslic snaží navzájem bidly shodit do vln za mohutného povzbuzování svých sousedů tak, jako před 355 lety. Jak taková spektakulární podívaná probíhá, se můžete podívat zde. Festival představuje zároveň důležitou ekonomickou injekci pro místní podniky a na náměstíčkách a v ulicích se tančí do brzkých ranních hodin.

Jeden z alegorických vinařských vozů.

Jeden z alegorických vinařských vozů

Sagra dell’uva, Quatru Sant’Elena, Sardinie

Oslava vinných hroznů je vrcholem týdenního festivalu ve městě v těsné blízkosti sardinské metropole Cagliari, který se tu koná od roku 1787 na počest svaté Heleny, patronky města. Z celého regionu se sem 14. září sjedou vinařské rodiny, aby v historických kostýmech oslavily sklizeň hroznů. Na alegorických vozech tažených koňmi, voly nebo oslíky projedou městečkem s nákladem hroznů, ale i koláčů a dalších lahůdek oblečené v bohatě dekorovaných krojích a za doprovodu kytar a akordeonů. Nejde o žádnou turistickou atrakci, ale regionální slavnost místních pro místní. Na konci průvodu jsou náklady jejich vozů požehnány v bazilice svaté Heleny a rozdány divákům. O další zážitek se pak postará nedaleká rezervace Parco Molentargius, ve které každoročně tráví léto 40 000 plameňáků.

Líbí se vám, jak se ulice našich měst proměňují v rámci sousedských slavností Zažít město jinak a chtěli byste naši činnost podpořit? Připojte se k našemu Klubu přátel a pomozte nám s dlouhodobým a systematickým oživováním veřejného prostoru.