Zažili jsme město jinak už po devatenácté. Kde všude jste mohli zpomalit?

Zažili jsme město jinak už po devatenácté. Kde všude jste mohli zpomalit?

Sousedské slavnosti Zažít město jinak v režii spolku AutoMat a místních už po 19. oživily stovky ulic po celém Česku. Hlavní termín akce, která nemá v Evropě svým rozsahem obdoby, připadl letos na 21. září. Také v souvislosti s Evropským týdnem mobility se letos slavilo s mottem Zpomal.

1/10/2024

„Děkujeme všem dobrovolným organizátorům a organizátorkám, kteří do toho šli letos s námi. Některé lokality musely bohužel kvůli povodním akci zrušit nebo posunout na jiný termín, jinde se rozhodli pomoci finanční nebo materiální sbírkou. I tady se ukázala síla komunit,” říká vedoucí projektu Zažít město jinak Barbora Hradečná z AutoMatu. Rekordní počet sousedských slavností se letos nechal inspirovat mottem Zpomal, které rezonovalo ve všech svých významech.

Probuzení s jógou

Sousedský den zahájilo hned na několik místech cvičení jógy. Cvičilo se v Pardubicích, v Praze Ve Smečkách na střeše Edisonova paláce, v Čimicích jsme mohli meditaci praktikovat celé dopoledne, na Trhanovském náměstí nabízeli jógu zklidňující i terapeutickou, na Uralské jógovali v parku, Na Nivách spojili jógu s aromaterapií a v Brně – Židenicích jsme si mohli vyzkoušet jógu i samomasáž. V Chebu připravili jógu smíchu.

Jóga na střeše paláce Edison v rámci Zažít město jinak Ve Smečkách, foto: Anna Kociánová

Šnečí závody i slow motion přechod nebezpečné silnice

Téma Zpomalení se promítlo ale i do mnoha dalších aktivit, které mohli návštěvníci a návštěvnice slavností okusit. V Kanicích a pražských Vokovicích pořádali šnečí závody, v Praze v Přístavní se objevila improvizovaná pláž, na Petřinách zpomalovali v improvizovaném dopravním labyrintu i retro sousedském kině, v Holandské připravili pomalou bojovku, v KD Mlejn na Praze 13 otevřela redakce pomalé žurnalistiky a v KC Vozovna ochutnávali vietnamský čaj.

Zažít Břevnov jinak

Nácvik slow motion na Břevnově, foto: Polina Maliuk

Na Břevnově se uskutečnil unikátní slow motion přechod ulice Bělohorská, která je jindy pro pěší nevlídná, až nebezpečná. Na nebezpečně přebujelou automobilovou dopravu upozorňovali i v Troji, kde nedávno srazil motorkář na přechodu před školou školačku. V Hořicích v Podkrkonoší u Husova pomníku uspořádali workshop na zklidňování mysli a odstartovali cyklojízdu. V Hradci Králové zpomalovali s Muzeem východních Čech a objevovali kouzlo starých věcí, v Kutné Hoře se pak závodilo v  pomalém pojídání čokolády.

Závody šneků v rámci zažít Voko jinak

Závody šneků v pražských Vokovicích, foto: Anna Kociánová

Občerstvení po sousedsku

Na sousedských slavnostech nesmělo samozřejmě chybět dobré jídlo a pití. K posezení u sousedských stolů zvali v Kolíně, kde opět zpomalili „Starý” most. V žižkovském Atriu a na Hradčanské přichystali sousedský piknik, Břevnov uspořádal Restaurant Day s ochutnávkou sousedských i exotických dobrot, u Železničního mostu hostili návštěvnice a návštěvníky i jejich čtyřnohé miláčky. V Hlubočepích se uskutečnila kulinářská soutěž Pocta rajčeti, piknikovali také v holešovickém parku Hercovka a v ďáblickém úlu. V Karlíně pak podávali romské speciality a sousedský stůl připravili i v Hradci Králové a v Roudnici nad Labem.

Zažít město jinak Hlubočepy

Kulinářská soutěž na Zažít město jinak v Hlubočepích, foto: Dora Kubíčková

Kultura do ulic

Bohatý byl také kulturní program pro malé i velké. Koncerty, workshopy, divadlo a tanec doprovázely slavnosti snad ve všech lokalitách letošních slavností. Některé doslova rozesely umění po celé ulici. V Podskalí, Mostecké a Ve Smečkách probíhaly komentované prohlídky, v Čimicích neckyáda na rybníku. V Královické ulici na Praze 10 upozorňovali na chybějící městský mobiliář a infrastrukturu a otevřeli téma školního plácku. Na Petřinách si mohli pamětníci i mladší ročníky prohlédnout historické fotky z počátků sídliště.

Zažít město jinak Královická

Zažít město jinak v Královické ulici, foto: Kateřina Dolejšová

Komunity + veřejný prostor = VSL

Těší nás, že tak daří naplňovat smysl sousedských slavností – propojovat témata komunit a veřejného prostoru. A to nejlepší nakonec je, že Zažít město jinak ještě nekončí. Termíny posunutých i původně plánovaných lokalit, které nás ještě čekají, najdete na webu sousedských slavností Zažít město jinak. Už v sobotu 5. října se můžeme potkat např. v Americké ulici na Praze 2.

Líbí se vám, co v AutoMatu děláme? Podpořte nás a nakrmte AutoMat jakoukoliv částkou. Děkujeme!