Návod k sestavení: Téma letošního ročníku sousedských slavností Zažít město jinak

Návod k sestavení: Téma letošního ročníku sousedských slavností Zažít město jinak

Potřeba vytváření a sdílení “uživatelsky přívětivého” veřejného prostoru vyvstala během pandemie víc než kdy předtím. Přátelé, sousedé a rozšířené rodiny se nemohli potkávat doma, v restauracích ani během kulturních událostí. Ulice, parky a veřejná prostranství byly jediným prostorem, který jsme spolu mohli sdílet. Proto jsme se při přípravě letošního ročníku rozhodli akcentovat skutečnost, že to, jak bude vypadat naše nejbližší okolí, můžeme ovlivnit my všichni. Během třetí zářijové soboty, ale i dlouhodobě. 

Cest, jak dosáhnout toho, aby naše ulice, náměstí a veřejná prostranství nesloužily pouze k přesunům z bodu A do bodu B, je samozřejmě víc. Na začátku každé z nich jsou ale aktivní občané. Slavnosti Zažít město jinak pořádá spolek AutoMat už druhé desetiletí proto, aby právě těmto činorodým lidem poskytl know-how k tomu, jak aktivně jednat s úřady, které mají veřejná prostranství takzvaně pod palcem. Každý, kdo se do organizace sousedské akce někdy zapojil, ví, že to občas bývá boj, který se nepoučeným jednotlivcům vede jen těžko. 

Proto se také snažíme aktivní lidi s podobnými cíli v rámci jednoho sousedství, ale i napříč republikou, propojovat. Aby mohli sdílet své zkušenosti a nápady a radit si navzájem, jak postupovat v případě potíží. Věříme, že aktivní jedince nakazí atmosféra sousedských slavností i na celý zbytek roku a v oživování své čtvrti nebo ulice budou pokračovat i v jiných měsících než v září. A často tomu tak opravdu je!

Slavnosti vnášejí do ulic život

Nenechte se rozhodit…

Zároveň se občas setkáváme se zpětnou vazbou, která zmiňuje neprofesionální organizaci celé akce. Někteří návštěvníci slavností se domnívají, že jde o kulturní akci pořádanou profesionální agenturou např. pro městskou část. Nevědí, že za Zažít město jinak stojí aktivní občané, kteří žijí v sousedství a organizaci slavností věnují svůj volný čas. Během akce vnímají nedostatky typu vyprodaná káva, vypadávající proud nebo nedostatečně nacvičené vystoupení jako hrubé pochybení organizátora. Rozhodli jsme se tedy zdůraznit právě neprofesionální charakter sousedských slavností a z nedostatku udělat přednost – na své rodinné oslavě nebo setkání s přáteli se také nikdo nenechá rozhodit tím, že došel oblíbený druh kávy nebo se porouchal reproduktor. 

A propojují generace.

Zapojte se taky

Proto chceme vyzvat co největší množství lidí, aby se do organizace Zažít město jinak zapojili také. Třeba jen tím, že upečou bábovku nebo zapůjčí gril či pár židlí. My jako AutoMat rádi pomůžeme s propagací akce a komunikací s úředním šimlem. Lidé, kteří jsou dnes klíčovými osobami jednotlivých lokalit, také někdy začínali a málokdo z nich se jako aktivní občan narodil. Jen se jednoho dne prostě rozhodli, že jen přihlížet nestačí. Jejich úsilí chceme tímto ročníkem oslavit a povzbudit všechny, kteří váhají nebo jednoduše nevědí, jak začít. Připojte se k Zažít město jinak a návod k použití města, takového, jaké byste ho chtěli mít, dostanete od nás. Sílu komunity si pak vyzkoušíte na vlastní kůži. 

Z principu “Do It Yourself” vychází i letošní vizuál akce, který chystá ilustrátor Filip Zatloukal. 

Líbí se vám, jak se ulice našich měst proměňují v rámci sousedských slavností Zažít město jinak a chtěli byste naši činnost podpořit? Připojte se k našemu Klubu přátel a pomozte nám s dlouhodobým a systematickým oživováním veřejného prostoru.